Η Σύρος, ένα από τα 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, φέρε μια βαριά κληρονομιά από τη μακραίωνη ιστορία της χώρας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την Τουρκοκρατία αλλά και τα «λαμπρά χρόνια» της ακμής του 19ου αιώνα.
Πρώτα οι Κυκλαδίτες του Κλασικού πολιτισμού, άνθρωποι της τέχνης, άνθρωποι του εμπορίου και πολύ αργότερα οι δημιουργοί της Ερμούπολης, της πόλης που έπαιξε μεγάλο ρόλο όχι μόνο στο ελλαδικό αλλά και το διεθνές οικονομικό στερέωμα, σημαδεύουν με τα έργα τους, το πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νησιού.
Η Σύρος είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, πρωτεύουσα της Σύρου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Ερμούπολη. Η Σύρος ήταν ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα η Σύρος βρίσκει οικονομική ανάπτυξη κυρίως από το τουρισμό, από τη αγροτική παραγωγή, ελάχιστα πλέον από το ναυπηγείο και από τις δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται στο νησί.
Γεωγραφικά η Σύρος είναι ένα από τα κεντρικά νησιά των Κυκλάδων, περιτριγυρίζεται από την Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σίφνο, Σέριφο, Κέα και Κύθνο. Επίσης στο νησί υπάρχουν αρκετοί οικισμοί κυρίως παραθαλάσσιοι, ιδανικοί για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις στο νησί. Οι πιο δημοφιλείς είναι : Αζόλιμνος, Βάρη, Μέγας Γιαλός, Κόμιτο, Αγκαθωπές, Φοίνικας, Γαλησσάς, Κίνι και Δελφίνι. Οι οποίοι είναι παραλίες με παραδοσιακά ταβερνάκια, χώροι με οργανωμένες ξαπλώστρες αλλά και χώροι ελεύθεροι για χαλάρωση και ηλιοθεραπεία. Οι καταγάλανες βόρειες παραλίες του νησιού, όπως Γράμματα, Λία, Αετός, Βαρβαρούσα δεν είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, παρά μόνο ακολουθώντας τα μονοπάτια ή με σκάφος, αυτές οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού είναι η συνύπαρξη Χριστιανών Καθολικών και Χριστιανών Ορθόδοξων. Συχνό φαινόμενο στο νησί είναι οι μεικτοί γάμοι αλλά και το κοινό Πάσχα που γιορτάζεται κατά την ορθόδοξη ημερομηνία, η συνάντηση των επιταφίων στην Πλατεία Μιαούλη είναι μία ακόμη αφορμή επίσκεψης στο νησί. Κύριες εκκλησίες για επίσκεψη είναι ο πολιούχος του νησιού Άγιος Νικόλαος, η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο καθολικός Άγιος Γεώργιος που δεσπόζει στον οικισμό της Άνω Σύρου και η εκκλησία της Αναστάσεως στην κορυφή του λόφου του Βροντάδου κ.α. Επίσης ένα ακόμη αξιοθέατο θρησκευτικού περιεχομένου είναι το ορθόδοξο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχουν ταφικά μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1870. Αποτελούν ένα θαυμαστό και σπάνιο σύνολο αρχιτεκτονικών έργων και γλυπτών.
Ακόμη ένα από το κύρια χαρακτηριστικά της Σύρου που απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία είναι ο λόφος της Άνω Σύρου, το μεσαιωνικό διοικητικό κέντρο του νησιού. Η Άνω Σύρος είναι παραδοσιακός οικισμός με τα παραδοσιακά σοκάκια τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της αλλά και τις ελληνικές παραδοσιακές μυρωδιές από τα όμορφα ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία. Τέλος δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το μουσείου το Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με φωτογραφίες και αντικείμενα αλλά και προβολή ημίωρου ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια λειτουργιάς του μουσείου, του γνωστού ρεμπέτη.
Η Ερμουπόλη είναι η πρωτεύουσα του νησιού, εκτός από το στολίδι της το οποίο είναι το δημαρχείο, υπάρχουν παραδοσιακά σοκάκια. Η αρχιτεκτονική της είναι αξιοθαύμαστη και τα νεοκλασικά κτήρια ξεχωρίζουν και παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρασμα των χρόνων. Η Ερμούπολη παραμένει ζωντανή όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς τα εμπορικά καταστήματα και τα νυχτερινά κέντρα-κλαμπ λειτουργούν όλο το χρόνο.
Καλή περιήγηση και διαμονή στον τόπο μας.